Alternativträning för löpare

Genom att träna alternativa sporter får du en mer allsidig fysisk och bygger upp andra muskler än de du gör vid löpträning. Även erfarna löpare lägger in alternativ konditionsträning under delar av träningsåret för att inte riskera onödiga skador. En favorit för alternativträning hos löpare är crosstrainern. Rörelsemönstret påminner om löpning och ger därför bra effekt utan att den belastar kroppen lika mycket som löpning. En annan favorit är cykling, utomhus eller på en spinningcykel. Cykling ger en bra konditionseffekt på hjärta- och lungor men bygger inte upp den specifika löparstyrkan.

En väldigt skonsam alternativ träningsform är vattenlöpning. Denna träning ger bra konditionseffekt men är förstås inte så lättillgänglig om du inte råkar ha turen att bo nära en simhall med generösa öppettider. För att kunna löpträna i vatten behöver du ett särskilt utformat bälte som gör att du kan hålla rätt position i vattnet.

För att följa med i den senaste forskningen om löpning och löparskador är ett tips att följa forskning inom området. Idag går det att läsa vetenskapliga studier helt gratis online för den som är intresserad av att gå på djupet med sin löpning