Håll löparskadorna borta

Trots att löpning är en enkel sport som är tillgänglig för nästan alla har den också sina baksidor. Löparknä, hälsporre och och höftproblem är något som kan drabba löpare på alla nivåer. Bra skor är naturligtvis en av de viktigaste faktorerna för att undvika löparskor men det finns även andra saker att tänka på.

Den vanligaste anledningen till löparskador är att man ökar träningen alldeles för snabbt och på så sätt överbelastar kroppen. Genom att skynda långsamt och variera löparpassen, till exempel mellan snabba och lugna pass, har du goda chanser att hålla löparskadorna borta. Det är också viktigt att variera underlaget och att välja skogsstigar istället för asfalt när du har möjlighet.

Du bör också stärka upp kroppen med olika typer av balansövningar och styrkeövningar som stärker de stabiliserande musklerna vid knä, höft och fotleder. Sök bara på styrketräning för löpare så kommer du att hitta en uppsjö av klassiska övningar för löpare.

Även traditionell styrketräning är bra för löpare eftersom det ger dig en stark och stabil kropp som bättre tål det monotona löpsteget. Om du redan har ett gymkort är det bara att använda utrustningen där men om du hellre tränar hemma kan det vara bra att investera i hantlar och annan utrustning. Bor du nära ett utegym är även det ett mycket bra sätt att få till tyngre viktträning på ett smidigt sätt. Varför inte kombinera passet på utegymmet med en löptur dit som uppvärmning och lugn nedjogg på vägen hem. På så sätt får du till ett tideffektivt pass som dessutom inte kostar något.