Så utvecklas du som löpare

När du har löptränat regelbundet under några månader och löpningen börjar kännas som en naturlig del av vardagen är det dags att ta nästa steg. Som nybörjare brukar det gå relativt fort att utvecklas och bli snabbare men efter ett tag avtar förbättringarna. För att inte fastna på en platå behöver du se över din träning och göra vissa förändringar.

Första steget är att läsa på om träningslära och lägga upp ett bra träningsprogram. För att lyckas med det är det bra att läsa löpartidningar för att få råd om olika typer av träningsupplägg. Ett traditionellt tips till löpare som vill bli snabbare är att lägga in minst ett intervallpass i veckan.

Ett intervallpass kan se ut på flera olika sätt men det bör alltid innehålla löpning i hög fart varvat med vila eller lugn jogg. Ett vanligt pass är att springa 1000 meters intervaller. Då springer du snabbt i 1000 meter och vilar i cirka 90 sekunder. Hur många repetitioner du ska göra beror på hur vältränad du är. Duktiga motionslöpare brukar göra någonstans mellan fem till 7 intervaller. Om du tycker att 1000 meter är en alldeles för lång intervall bör du börja med en kortare sträcka. 400 meter kan vara en bra början som du sedan kan förlänga.