Variera träningen

Som nybörjare på löpning är det lätt att bli ivrig eftersom de flesta snabbt blir snabbare. Från att kanske bara ha orkat springa några hundra meter i sträck kommer du förmodligen att märka att du inom relativt kort tid klarar av att springa fler kilometer. Tyvärr är det lätt att stegra intensiteten för fort och bara springa mer och mer och snabbare och snabbare. Risken är stor att du får ont i ett knä eller en hälsena om du går för fort fram.

För att få utlopp för din träningsenergi är det smartare att istället variera löpträning med andra typer av pass. Vilken typ av träning som är bäst beror på vad du tycker om och om du har möjligheter till den. Längdskidåkning är en perfekt träningsform att variera löpträningen med men tyvärr är det få som har tillgång till bra spår. Bor du på en plats med få snödagar om året är det istället bättre att välja något annat.

Många kombinerar till exempel löpningen med ett gymkort, antingen för styrketräningen eller för att gå på gruppträning. Spinning är en populär gruppträning som dessutom ger dig bättre kondition. Något som du kommer att få nytta av även på löpturen. Om du gillar att umgås med vänner kan padel eller någon annan lagsport vara ett alternativ.

Ett riktigt skonsamt alternativ för den som har besvär med leder är simning. Kolla upp tiderna för motionssimning i närmaste simhall eller passa på att simma utomhus när vädret tillåter. Även lite kyligare vattentemperaturer blir behagliga om du simmar i våtdräkt.

Om du har ont om tid är också hemmaträning bra för att få variation i träningen. Till detta behöver du endast en träningsmatta och sköna träningskläder. Använd din egen kroppsvikt som belastning och gör till exempel armhävningar, knäböj och utfallssteg.