Spring på rätt plats

För att du som nybörjare ska bli en inbiten löpare som längtar efter nästa löppass gäller det att göra passen så trevliga som möjligt. Att bara ge sig ut och springa längs med en trafikerad väg brukar inte vara speciellt lockande. Fundera istället på vilka platser som du skulle tycka om att springa på. Många människor älskar att vara ute i vacker natur och följa årstidernas växlingar. Om du har ett motionsspår i skogen där du bor är det ett bra alternativ. Tyvärr är dessa spår ofta väldigt kuperade vilket gör att du kanske tappar löpkänsla eftersom du hela tiden måste gå i uppförsbackarna. För att få bättre rytm i löpningen är det bättre att hitta en slinga utan alltför många höjdmeter. Om du bor i närheten av en sjö brukar det vara relativt flackt bredvid strandkanten. Ofta finns dessutom anlagda gångstigar vid sjöar och hav, i varje fall i mer tätbefolkade områden.

Om du känner dig obekväm med att springa utomhus är ett löpband ett bra alternativ. Har du tillräckligt med plats hemma är det bara att gratulera. Med ett eget löpband har du alltid träningen nära till hands och behöver inte fundera över om det är för kallt eller varmt ute. Många erfarna löpare varvar utomhuslöpning med löpning på band inomhus, särskilt under vintern då det är halt ute.

Ytterligare ett alternativ som nog inte nybörjarlöparen tänker på så ofta är löparbanan. De flesta kommuner har anlagda utomhusbanor dit allmänheten har gratis tillträde. Fördelen med att springa på en löparbana är att den är helt platt och att du enkelt kan ta tid på en viss sträcka. På så sätt kan du följa din utveckling tydligt vilket brukar motivera till ännu mer träning. Vissa tider kan dock banorna vara bokade för olika idrottsevenemang så kontrollera tiderna innan du beger dig dit. På kommunens webbplats brukar det finnas information om detta.

Om du inte känner dig trygg med att springa ensam utomhus är ett bra alternativ att anmäla dig till en löpargrupp. Idag finns det grupper för nybörjarlöpare i många städer över hela Sverige. Finns det inte någon där du bor kanske du kan höra med vänner och bekanta och på så sätt få sällskap under löpturerna? När du springer tillsammans med andra brukar löppasset flyga fram och dessutom inte kännas lika jobbigt som annars!