Ta dig från soffan till löparspåret

Många tror att det endast är en viss typ av person som kan bli en löpare. Ingenting kan vara mer fel! Du behöver inte vara smal som en sticka eller ha tränat sedan barnsben för att njuta av löpning. Så länge du är frisk och inte har några allvarliga skador som påverkar din rörelseförmåga är det fullt möjligt att bli en löpare.

Om du funderar på att komma igång med löpträning finns det några saker som är bra att tänka på. Först och främst behöver du ett par bra skor som passar just dina fötter. Idag finns det ett brett utbud av skor med olika dämpning och andra funktioner som gör löpningen mer skonsam. Vilka kläder du väljer har inte så stor betydelse förutom att de ska sitta bekvämt och skydda mot väder och vind.

Många tänker att löpning bara är att springa och visst stämmer det delvis men faktum är att löpträning också inkluderar teknikträning precis som skidåkning eller tennis. En bra löpteknik gör att du får ut mycket mer av din löpning och på så sätt kan springa mer effektivt och därmed snabbare. Ytterligare en positiv effekt av att träna upp sin löpteknik är att du lättare undviker löparskador eftersom belastningen på kroppen blir mindre.

För att träna upp tekniken kan du antingen anmäla dig till en nybörjargrupp för löpning eller studera filmer online. Det finns också löparcoacher som erbjuder individuell träning online då du filmar ditt steg så att coachen kan ge personliga råd och övningar.

Växla mellan gång och löpning

Första löppasset som nybörjare bör innehålla en mix av gång och löpning. Ett vanligt nybörjarmisstag är att springa alldeles för snabbt och långt. Detta leder till skador och långa uppehåll och antagligen till att du tappar sugen. Börja med andra ord med att promenera raskt som uppvärmning i några minuter. Jogga en minut och gå sedan några minuter igen. Upprepa jogg och gång i cirka 30 minuter. Gör detta pass ungefär tre gånger i veckan och förläng successivt tiden som du joggar och korta ner promenadtiden.

Så småningom kommer du att klara av att jogga en halvtimme i sträck utan att behöva gå! Tänk på att inte gå för fort fram även om du känner att din kondition snabbt förbättras. Konditionen utvecklas nämligen mycket snabbare än dina leder och ligament hinner stärkas. För att snabba på din löpträning är det istället smartare att lägga till styrketräning som stärker upp muskler kring knä, höfter och fötter. Även rörlighetsträning och uppmjukande massage med hjälp av en foam roller brukar vara skönt för en nybörjarlöpare eftersom det hjälper mot den stela känslan i kroppen. Eller varför inte ta ett varmt bad eller boka tid hos en duktig massör?