Löpträna med lätt och fri andning

Tillhör du dem som löptränar ofta? Kanske motionerar du, eller tävlar? Oavsett vilket är kroppsbalans mycket viktigt för att löpningen ska bli behaglig eller effektiv. Andningsorgan, hals och bröstkorg behöver vara i god form och kännas bra vilket gör att du andas lätt och fritt.

Halsbränna och löpning

Halsbränna beskrivs oftast som en brännande eller hettande känsla i bröstet och upp i halsen. Den kan också följas av sura uppstötningar som är obehagliga, starka och som kan skada tänderna. Du kan också bli hes av långvarig halsbränna – och för dig som löptränar är detta obehagligt och störande för en regelbunden andning. Besvären kan vara små men ändå mycket besvärande och begränsande. Även för den som ännu inte råkat ut för detta kan det vara bra att vara förberedd.

Apotek Hjärtat kan hjälpa dig

Nästan var som helst går det att köpa produkter som motverkar sura uppstötningar, men om du vill ha testade, säkra produkter som fungerar ska du vända dig till Apotek Hjärtat. Här finns de väl beprövade och receptfria läkemedlen. För de enklare symptomen går det bra med Samarin som blir en lätt kolsyrat vattendryck, de som har provat den vet hur bra den är. Gaviscon är också en utmärkt produkt som finns i både flytande och tablettform – verkar nästan omedelbart. Men det finns flertalet receptfria produkter om du har åkt på en rejäl halsbränna. I online-shoppen får man bra information och kan oftast ganska snabbt läsa sig till vad som passar. Det går också att beställa direkt. På vissa orter runt om i landet finns även fysiska butiker.

Varför får man halsbränna?

Den vanligaste orsaken till halsbränna är när magsaften letar sig uppför matstrupen och din övre magmun inte är riktigt tät. Vid tung fysisk aktivitet får du ett större tryck i magtrakten, detta kan göra att det sura maginnehållet pressas uppåt i din matstrupe. Man kan också få halsbränna om det finns ett bråck på din magmun och det blir bara värre av starka saker som kaffe, alkohol, rökning, övervikt och fet mat samt exempelvis stress. Man ska också undvika läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra som är starkt. Ett samlingsnamn för denna typ av läkemedel är NSAID.

Behandling

Halsbränna går för det mesta över av sig själv och man kan bli helt bra genom att behandla det själv, exempelvis med något bra medel från Apotek Hjärtats sortiment. Bland annat finns det receptfria läkemedel som sänker produktion av magsyra. Om du råkar ut för detta upprepade gånger bör du se över dina levnadsvanor. Hur äter du? Stressar du? Långvariga perioder med sura uppstötningar kan skada matstrupens slemhinna och det uppstår en inflammation – så det är viktigt att rådfråga en specialist på området för att komma på rätt köl.