Löpning under arbetstid

Det kan vara svårt att balansera din arbetstid med allt annat som måste göras, som att städa, ta hand om familjen och träna. Men många arbetsgivare ger dig nu möjligheten att träna under arbetstid, och en av de bästa träningsformerna är löpning. Med en timme under arbetsdagen avsatt för en löprunda blir de anställda piggare, friskare och mer effektiva under arbetet.

När du kommer tillbaka från löprundan kan du behöva fräscha upp dig med en dusch, rena kläder och en god parfym. Hos parfym.se hittar du Hugo Boss med dofter för både män och kvinnor. Hugo Boss erbjuder också deodoranter vilket passar bra efter träningspasset, och flera duschkrämer och rakgeler som du kan använda för att snygga till dig innan du går tillbaka till jobbet. Om du vill ge en födelsedagspresent till kollegan kan du köpa en gåvobox med produkter från Hugo Boss, innehållandes både parfym, duschkräm och kroppslotion.

Hitta bra löparställen

När du regelbundet löptränar under arbetstid är det viktigt att hitta bra platser att träna på. Det är inte så kul att springa längs med en trafikerad väg, så om det finns ett lämpligt grönområde eller en skog i närheten av ditt jobb så är det en fördel. En sjö kan också vara ett bra ställe att träna på, då du både får en vacker vy att se på medan du springer och samtidigt drar nytta av en mer flack terräng. Om det inte finns några natursköna områden i direkt anslutning till ditt jobb kan du också cykla eller åka kollektivt, så länge resan i sig inte tar för lång tid. I värsta fall kan du fråga chefen om det är möjligt att inreda ett träningsrum i företagsbyggnaden, så att du åtminstone kan utföra din löpträning.

Många positiva effekter

På Neptunuskliniken som ligger i Varberg har personalen möjlighet att träna under arbetstid två gånger per vecka. Varje torsdag och tisdag kring lunch kan personalen byta om till sina träningskläder, och sedan gå ner till stranden som ligger nedanför Varbergs fästning. Här hålls cirkelträning i 40 minuter eller en intervallträning. Möjligheten finns också att ta en powerwalk eller gå på gym. Verksamhetschefen Anders Ekström har kunnat se många positiva effekter som ett resultat av träningen. Passen har stärkt sammanhållningen då många i personalen träffas under avslappnade former. Dessutom är väldigt få i personalen sjukskrivna och ingen behöver vara borta på grund av sjukdom relaterad till stress. Detta trots avdelningens höga arbetstempo.

Högintensiv träning på arbetstid

Lycksele kommun hade många anställda som var sjukskrivna, och valde då att söka upp de som riskerade bli utbrända. De blev erbjudna att få högintensiv träning under arbetstid, vilket snabbt gav bra resultat. Projektet har pågått under två års tid och sammanlagt har 67 anställda nu gått träningsprogrammet. Sjuktalen bland de anställda sjönk snabbt, vilket gav klartecken till att fortsätta satsningen. Camilla Persson arbetar som rehabansvarig vid Lycksele kommun. Hon menar att det går att hitta de som riskerar att bli sjukskrivna för utmattning, genom att se över deras fysiska besvär. Det kan röra sig om ett högt blodtryck och andra symtom som visar att träning är fördelaktigt.